20120806

lapan belas

The Untold Story : 1 Ramadhan tahun ini istimewa

          Salam 18 Ramadhan kepada semua Muslim yang menyambut bulan puasa. Arap tak terlambat lagi nak ucapkan kepada semua. Berkesempatan dengan itu, diharap bersama lah kita dapat menambahkan amalan kita di bulan yang penuh keberkatan nie. Setahun sekali je, bukan selalu dapat peluang macam nie. well, orang kata pengalaman puasa kat tempat lain berbeza. Memang banyak beza pun, tak de lah dapat nampak bazaar2 cam kat Malaysia tuh petang2. duk turun lambat sebab plan nak dapat makanan lebihan tu mcm dulu slalu buat kat Puncak x dpaat lah nak buat lagi. haha.. Tapi Alhamdulillah lah, dengan resources yang limited nie terasa lah lebih bersyukur compare dengan taun2 sebelum nie. Sebenarnya kalau duduk lepak kat surau/masjid bulan2 puasa nie pak2 Arab nie kaki derma. Kalau rezeki, lagi ada lah jemputan iftar kat mana2. Tapi betul, puasa kat luar nie kalau dihayati betul2, akan terasa nikmat puasa tu. Macam surau/ masjid bukan nya bersepah, kita kena usaha lebih sikit kalau nak carik.



          "Benda baik selalu nya datang tanpa dijangka" sebenanyar nak cerita lah awal sem 2 nie aku dapat duduk rumah dengan dua couple Indonesian. Married couple to be exact. Satu family tu ada dua orang anak, jadi isteri dia jadi full time house wife. Apa yang menarik dan nak cerita bertuah nya aku sebabdia masak hari2 untuk anak dia so kira aku mcm jadi family angkat dorg lah. Sahur, buka dedua alhamdulillah dapat makan. Kadang2 tu ada jugak lah rasa kek la, pizza, benda2 yg macm kuih muih ni yg isteri duk masak kat umah tuk anak dia. jadi aku dapat la tumpang sekaki. Nak kata ramai jealous agak ah, tapi aku pun just bersyukur je, sebab masa awal2 bukan nya nak menyewa rumah yang nie. Secara tak sengaja jugak, sebab masa end of sem 1 dulu; housemate aku yang ambik Master dah graduate dari RMIT. So sebelum dia keluar tu patut nya kitorg kene sign contract baru. Tapi aku end up ambik decision nak carik umah lain since kalau stay pun mcm tak lama nnti akan keluar jugak. Bila aku duk carik umah nie, kawan aku   dekat La Trobe nie ya Habib (orang Afghan) recomend kan lah umah sebelah dia which yang time tu orang Indonesia yg duduk. Bila aku pergi buat house inspection, tanya2 ruoanya dulu diorang duduk dekat bilik yang aku duduk sekarang. So lepas dah discuss everything aku dapat lah masuk umah yang sekarang nie dgn harga yang murah + makan tuh. To that extent okay lah syok jugak dapat pengalaman duduk oversea nih. 

        Just nak kongsi satu cerita yang dapat aku observe. This is no heart warmin story cuma one of my housemate sekarang nih, which is the indonesian yang ada dua orang anak. Dari segi pemerhatian aku, aku betul2 respect with this guy. Ya maklum lah, macam kita tanggungjawab cuma nak belaja je (cinta tu sampingan haha) tapi di sini aku nak point kan yang dia ada family to support, balance nak belaja lagi, mmg bukan senang nak belaja sambil bekerja nih. Dia kerja as a part time staff at Uni, everyday dia kena bangun pukul 4 pagi, so tanggung jawab sebagai ayah tu berat. Dia terpaksa berkorban aku perasan, yelah duit scolar dpt bukan cukup pun nak tampung one whole family unless single. Setiap ari bangun pukul 4 pagi rush ke uni, then nak belaja lagi at night, siang got to go to class/lecture. Fuhh, dont u wonder, aku lah wonder jugak, what i have to sacrifice if one day aku dah bergelar seorang ayah. Bukan pikir soal kawin ke apa, tapi serious tanggungjawab tu berat amat berat. Sementara bapa2 korg tu still idup, just be grateful to them aite.

     Usually kita dengar dari mulut orang je kan. Bila benda jadi depan mata baru tinggal kesan mendalam. Well I dont usually tell people story but here goes; sem nie schedule aku a bit tight. Lecture aku dengan lab dgn prac class stuck dalam satu masa. Well aku bukan lah skema mana nak pergi sume kelas but, terasa jugak kalau miss those class. So nak relate to his effort I also have to work extra hard for this sem. InsyaAllah, boleh lah try belaja sendiri for lecture yang mmg tak dapat pergi this semester langsung atas dasar bukan ponteng nih. Tapi sebab terpaksa skip untuk bagi lalu for other class. Well theres always a first for something, so I hope I can cope with another challenge in life. So if I did survive, I can tell those people who having this problem how Aizatuddin Aniq survive his first year of degree. Aminn..

     Oh what really happen this month. well, something great happen. Just be positively positive. hahaha..  On other note, I have to start ignoring what other people said about me. Coz u know they dont really know u right? U know urself really well, and other people who know u really well would judge you from the way how they know u. And why should u follow what others said kan? Unless u know its for better. A man got to do what he got to do. Trust ur instinct for once aite. so, bye everyone for this time.

2 comments:

  1. , seghonoknya berpuasa kat negara orang ! jeles much. moga aniq belaja elok2 kat sana ye . puasa pon biar penoh. hihi ;)

    TC !

    ReplyDelete
  2. terima kasih idora! inshaAllah puasa penuh. :)

    ReplyDelete

Followers