20120419

Victoria, Melbourne titik mula

The untold story : something different is not something u should be scared of. Always challenged urself to do something more

Salam kepada semua. Nie kira first time ak upload via mobile. Yup got myself a nice new phone here.
Alhamdulillah lepas 2 bulan berada di bumi australia, diri dah rasa settled. Everything seems normal.
10 february 2012, tarikh aku berangkat dari Malaysia. In searching for no one knows. Hanya harapan untuk menuntut ilmu,mengutip pengalaman di negara orang. So that one day, ill return as a different person. More matured and more religious, InsyaAllah. Tarikh-tarikh akhir tu, ada jugak rasa cuak, takut, excited tak sabar pun ada. Dulu pengalaman nak gerak ke Heathrow masih teringat takut2 visa jadi isu lagi dekat imigresen. Yes, dekat passport aku sekarang kalau korang tengok ad cop immigration uk x bagi lepas. Tapi sume tu dah lepas and i intend to take it as a lesson of life.
So, apa yang berlaku on my first day? Pretty much sumer benda. Turun2 je dari flight mas, (yup im alone at that time) sebenanya ad rasa takut klaw apa2 jadi but finding my own way cari jalan keluar nak check out luggage. Sampai je bumi melbourne. Aku ingat lagi the different faces of people. Sekarang dah ad kat bumi asing. Everyone speaking english(obviously) . Let this be a platform for me to improve mine as well. So, masa dalam airport tu. awal2 sampai aku tunggu university pickup sbb free. Duduk dekat bench betul2 before enteance of the arrival.
The person yang duduk sebelah aku. An australian, tua2 tgh baca Surat khabar herald sun. Aku pinjam paper tu dari dia. Yep, that was my first reading material in ausies. And guess what i did while pinjaming that paper. (tipikal malaysia sport lover would do) bukak back page of the newspaper. Selak bahagian sukan and guess what, they dont have those so called soccer english premier league, la liga or serie a. Yang ada cuma footie, footie and cricket sikit. -.- oh damn, mati lah orang sinie x layan epl. Malam2 slalu aku klaw kat malaysia lepak mamak ngan kawan ramai2, borak2, gelak2. Guys starting to miss them. But now its a different culture. Yes, kau expect apa, new place new culture lah bro. Ohh footie is australian football league. Aku recomend korg tgk AFL.(Y) Sebab the game sumpah best. Give a few minutes nak paham. Dia campuran ragbibdengan bola. Most team dlm afl tu byk dtg dari area melbourne/victoria ; richmond, geelong, st kilda, collingwood, etc.. And ad jugak dari lua sydney, adelaide..
Ohh fyi ; melbourne tu cuma nama city, nama tempat nie is victoria. So it be melbourne, victoria, australia.
Back to the airport place. Sebelum sampai melbourne, ak ingat lagi apa aku cakap dekat ibu. "ala ibu, ausie dekat je x sejuk mana la. Cuaca lebih kurg malaysia je" and guess what, i was definite wrong. Hari pertama tu cuaca luar is 19 and hujan. Yep, korang try duduk dalam peti sejuk bukak suhu 16-17. Sebb hujan lagi la rasa ke tulang. Kalau korg yg rasa nak dtg sinie ; kecuali perth. Bawak la jacket sejuk sebb walaupun benua ausie bukan benua eropah suhu maybe bole sampai negatif. Its still cold.
On my first week in ausie, i found that the money is too much. Slalu kalaw nak spend je mesti darab 3. Bayangkan kalaw nak makan mee goreng 8dolars. Kalau tuka rm maw sampai 22rm sekali makan. Tapi leas dah lama, dah biasa lah dengan currency sinie. Ayah aku pesan jugak dulu, kalau kt tmpt org. Duit tu jgn convert. Lama2 nnti biasa lah. Soo selarnag ak dah biasa makan 9 dolar satu meal. Bukan nk ckp raja pya makan tp klaw korg kt lua nnti benda nie akan take time jugk nk biasakan.
That one of the thing u get to learn.
Suzuki victoria night market - macam pasar malam jugak and dia cuma ad time summer. Dapat jugak la peluang nk rasa sebab ak sampai penghujubg summer.
I think that sums up very much my first week before a busy day after that.
So im ending my post here sebab nk maghrib dah and i need to be going. Pray all the best as final is coming up lagi sebulan lebih.
Pictures from malaysian fiesta, geelong/torquaytrip, victoria state library, and city of melbourne bourke street tempat nk blk bundoora naik tram 86 every weekend

1 comment:

  1. berani kau pergi sana sorg2 :)
    good luck for finals. study elok2 :)
    take care :)

    ReplyDelete

Followers