20100624

laptop jadi typewriter!!

kedengaran bunyi tapak kaki beberapa centi dari bilik D104 kediaman Jebat.
(gulp...)
Aniq : Habis la dowh. 
Datok Onn: Takpe2 kite buat relaks jer..
A: Kau rasa itu bunyi tapak kaki cikgu Shahrul ker??
D: mungkin.. sebab aku dgr die tadi ader dekat DM.
A: da tu kau letak mana Datuk Onn bende tu??
D: ade2.. selamat aku da simpan. xde org tau tempat tuh.
A: Kau sure nieh??
D: Confirm...

beberapa saat selepas itu.. pintu dorm D104 pun dibuka..
Kelibat: Hah! Apa korang buat kat sini..
A&D: HAHAHA... Bon.. aku igt sape td.

itu la kisah dimana kawan ku Shafiq-Razak membawa laptop nyer ke asrama.
memandangkan dia jadi scripwriter tuk English Drama nyer (or Kodong)
tapi ape yang buat aku betul2 terasa is dimana pagi tu aku tumpang sekaki main computer die.
masa tu bukan ader game ape pon selain barbie and the rapunzel..
ye rakan2.. barbie and the rapunzel...
 dan melihat Bon sedang syok menatap komputer tuh.. memandangkan itu jer hiburan yang ader kat asrama nih. Muncul watak jahat Aniq menyebarkan ura-ura jahat kepada Bon..

A: Bon daripada ko men bende tu baik kau main game aku..
B: Game pe nyer??
A: Aku men game New Star Soccer 3. Best dowh.. ko leh jadi player pastu leh pindah2 kelab cam player btul lah.
B: Ye ke..(excited) meh ah sinie...
A: Jap2 aku balik dorm aku jap.

Selepas itu, watak antagonis kite nie balik ke dorm nya.. Si Aniq mencari lah thumbdrive yang entah mana tersorok kat dalam celah2 loker nya..
Tanpa die sedari, sebenarnya, thumbdrive nyer telah dimasuki virus beracun..
Ini semua akibat dia selalu masuk ke PSS sekolah dan mencuri main game di sana.

A: Nah Bon. Tapi kau kene install lah dulu. Sebab aku nak remove menatang nih.
B: Meh ah.. Mana satu niq?? bende biru2 nih??
A: itu... -.- ha yang tu hah.. NSS, ko bukak file tu pastu copy.
B: nie nak kene install la nie.

Dan drama ini berterusan sehingga mereka selesai menginstall game tu ke dalam laptop Datok Onn
Sedang Bon seronok bermain game baru tuh, tuan punya komputer balik ke bilik nyer dan menggesa agar para-para pembayang menutup lappy nyer... Kerana die nak tido.

Tahukah anda, apabila Aniq dan Bon menginstall application terbabit. Virus itu secara tidak langsung masuk ke dalam laptop Datok Onn??

Nie watak utama kita dalam cite nie.. ape yang aku leh cakap sal gamba nie ialah
Dato' Onn ader typewriter baru. Cuba tengok betul2.. lawa kan keypad die..
HAHA... sebenarnye.. masa waktu ptg tu. Bon cuba bukak laptop Dato' Onn.
Malangnya virus yang dibawa oleh Aniq tu buat laptop die langsung xleh onn.
Aku ingatkan die nak gie reformat or nak reinstall balik komputer tuh.
Tapi what can I say.. He's a genius right :DDD
Die ambik laptop die nyer keypad and change for his old typewriter.
Shafiq-Razak kau memang inventor sejati...
kisah nie la yang membuat aku sentiasa terkenang Dato' Onn bile aku tgk laptop yg rosak.
Tapi at the end.. Dato' Onn still salahkan aku ats pe yg terjadi.
tapi till this day aku tak bayar or ganti balik komputer die
But.. sape tau kalau bende camnie x jd.. mungkin post nie tak di create

4 comments:

Followers